Dakkapel vergunning

Dakkapel vergunning

vergunning dakkapel

Een dakkapel (laten) plaatsen is op gerechterlijk niveau vaak niet heel eenvoudig!

Er bestaat immers heel wat onzekerheid over wanneer je al dan niet een vergunning moet aanvragen. In dit artikel proberen we je met advies bij te staan: wanneer is een dakkapel vergunningsvrij en wanneer niet?

Dakkapel vergunning

Onze eerste tip aan jullie is dan ook: "Ben je niet zeker? Vraag het aan een gemeentelijk ambetanaar van ruimtelijke ordening!"

Voor kleine dakkapelen is normaalgezien geen architect nodig (en dus geen bouwaanvraag). Wel is er meldingsplicht nodig voor dakuitbouwen van maximaal één vierde van de dakoppervlakte.Gaat het echter om een grotere dakkapel, waarbij een mogelijk constructieprobleem ontstaat, dan is het wel nodig om een architect in te schakelen en bijgevolg ook een uitgebreid dossier aan te maken.

Echter is het belangrijk om weten dat iedere stad/gemeente ook zijn eigen voorschriften en wetten heeft, die bewoners moeten accepteren. Kijk dus zeker naar de lokale reglementering, zodat je helemaal zeker bent dat een vergunning (niet) nodig is!

Bouwvergunning vlot laten verlopen

Heb je alles nagekeken, en moet je toch een bouwaanvraag indienen? Zorg dan dat alles meteen in orde is! Zo kan je sneller met de aanleg van jouw dakkapel beginnen!

  • Wees zo volledig mogelijk! Duid aan met welke materialen je zal werken, maar specifieer! (niet gewoon 'hout' bijvoorbeeld)
  • Maak de bouwtekening gedetailleerd! Maak daarbij gebruiken van maten, kleuren, meer uitleg over de isoaltiewaarden, materiaaldikten, ...
  • Maak duidelijke kleurenfoto's van de situatie vooraleer de dakkapel werd geïntegreerd, en stop er ook foto's bij van dakkapelen in de buurt!

Vergunning dakkapel ingewikkeld?

Een vergunning aanvragen is vaak de reden waarom mensen besluiten om geen dakkapel te zetten.

Door beroep te doen op vakmensen, kunnen zij je informeren over de vergunning en zullen zij alles in orde brengen voor jou, zodat jij eigenlijk niets meer moet doen.

Geïnteresseerd in meer advies, of wil je graag een dakkapel laten plaatsen?

Raadpleeg dan hieronder onze gratis en vrijblijvende offertedienst!