Dakkapel plaatsen

Dakkapel plaatsen

dakkapel plaatsen

Een dakkapel kan je zelf plaatsen of laten plaatsen. Zelf een dakkapel plaatsen vergt een hele hoop handigheid. Via allerhande prefab dakkapelen op de markt, hoef je gelukkig de dakkapel al zelf niet meer te maken.

Ben je niet zo handig, dan kan je natuurlijk ook altijd een dakkapel laten plaatsen.

Zelf dakkapel plaatsen

Zelf een dakkapel plaatsen is enkel aangeraden voor de gevorderde doe het zelvers onder ons. Er is immers enige kennis over nodig en ook niet te verwaarlozen zijn de benodigde vergunningen voor dakkapelen.

Zelf een dakkapel plaatsen doe je binnen één dag met een 'prefab of bouwpakket' dakkapel.

Hieronder lees je meer over het zelf plaatsen van je dakkapel. Geïnteresseerd in het laten plaatsen van een dakkapel? Klik hier om direct naar deze rubriek te gaan.

Prefab versus professioneel geplaatste dakkapelen

dakkapel plaatsen

In vergelijking met een dakkapel die je laat plaatsen zijn er natuurlijk enkele voor- en nadelen te bespreken.

De twee grote voordelen ten opzichte van de professionele plaatsing van dakkapelen, is de snelheid van de plaatsing en het minimale gewicht. Andere voordelen, bij zowel de prefab als de geplaatste dakkapel, zijn de lange levensduur en het minimale onderhoudswerk.

Nadelen bij prefab dakkapelen zijn natuurlijk dat alles reeds voorgeproduceerd is en dat je bijgevolg niet kan kiezen uit de materialen, de afmetingen en andere personalisatie.

Nadeel bij de professioneel geplaatste dakkapel is de duurdere kostprijs.

Dakkapel zelf plaatsen

Allereerst moet er een sparing (opening) in het dak worden gemaakt. Probeer hierbij rekening te houden met de dakpannen, zodat de dakkapel mooi aansluit met de dakpannen.

Indien bij de opening een gording wordt onderbroken (de horizontale draagbalken), dan moet deze terug worden verbonden met slapers met de bovenliggende of onderliggende gordingen.

Vervolgens moeten op de spanten (de verticale draagbalken) en de gording een draagconstructie worden gemonteerd. Voor omwaaien te voorkomen worden hoekgrijpankers gebruikt.

Wanneer de dakkapel is geplaatst, wordt de buitenzijde water- en winddicht gemaakt, evenals geïsoleerd. Ook het dak wordt teruggeplaatst. Hierbij moet worden opgelet dat er water kan aflopen.

Dakkapel laten plaatsen

dakkapel plaatsen

Een dakkapel laten plaatsen is natuurlijk de ideale oplossing voor mensen die onvoldoende ervaring hebben met doe het zelven. Daarbij heb je veel meer personalisatiemogelijkheden en ben je er zeker van dat alles werd geplaatst volgens de regels en zonder foutjes.

Tegenwoordig kan een dakkapel door professionals in minder dan één dag worden geplaatst.

Benieuwd naar de mogelijkheden van een gepersonaliseerde dakkapel en de kostprijs ervan? Informeer via onze gratis offertedienst, zonder enige aankoopverplichting.